Bildspel

Det Offentliga satsar

2007-12-13

Pengaregn över Marieholm

Pengaregn över Marieholm – det offentliga storsatsar!

 

Nyföretagande – turismutveckling – Sveriges största klassrum

 

Projekt Kulturarv Marieholm har tilldelats drygt 2,6 miljoner kronor från Länsstyrelsens anslag för landsbygdsutveckling och regional utveckling. Projekt Kulturarv Marieholm har lyckats över förväntan i sin strävan att åstadkomma en positiv utveckling i Marieholm med omnejd och det är nog den främsta anledning till att Länsstyrelsen nu väljer att satsa stort på projektet.

 ”Vi vill ju gärna se att de projekt vi satsar på har goda förutsättningar för att lyckas, och Projekt Kulturarv Marieholm sköts på ett föredömligt sätt”, konstaterar Lars Sandberg, chef för Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen.

 

 ”Det stora lokala engagemanget är en av projektets framgångsfaktorer och ett av argumenten som ligger till grund för Länsstyrelsens beslut att ge projektet sitt stöd.”

 

 Tack vare Projekt Kulturarv Marieholm har redan har fem nya företag startat i projektområdet. Störst och det som märks mest är naturligtvis Hjärnbruket, men de mindre företagen inom bl a catering och stuguthyrning visar också på framgång. Utvecklingen inom turismen i området innebär en ökning från 1 500 besökare 2004 till ca 17 000 i år!

 

Projekt Kulturarv Marieholm samverkar med Gnosjö skolor och på sikt planeras etablering av ”Sveriges största klassrum”, ca 50 kvadratkilometer stort, där skolelever från hela landet ska kunna söka och få inspiration till kunskapssökande genom projektområdets rika natur- och kulturvärden.

 

Gnosjö kommun har också engagerat sig stort i projektet och har tack vare satsningar på industrihistoria – Marieholm, Töllstorp och Hylténs – placerat sig i spetsen av landets kommuner med tanke på insatser för kulturarvet. Kommunens satsning innebär stora framgångsmöjligheter för inte bara Gnosjöregionen utan hela Jönköpingsregionen.

 

För ytterligare information, kontakta gärna:

Ingemar Svensson, Gnosjö kommun 0370-33 10 00 el. 070-313 99 44, eller

Jakob S. Jonsson, Projekt Kulturarv Marieholm, 0707-59 80 30.