Bildspel

Invigning av den 110-åriga turbinen!

2009-06-08

Söndagen den 14 juni kl. 16.00 ska turbinen i Gamla fabriken åter startas och leverera elektricitet efter 50 års sömn.

Invigning av den 110-åriga turbinen!Turbinen före demontering och restaurering. Foto: Anders Bard
Välkommen till en söndagseftermiddag där den renoverade turbinen i Gamla fabriken i Marieholmsbruk åter ska startas och leverera elektricitet efter 50 års törnrosasömn.

 

Den som ska trycka på knappen  och därmed sätta igång turbinens drift, är den idag 92-årige Nils Bard, en gång svarvare vid Marieholms Bruk. Nils skötte driften av turbinen i 20 av de 51 år han arbetade vid brukets mekaniska verkstäder. Han skötte turbinens drift både under tiden den drev maskiner via axel och remmar men också under tiden då, liksom idag, en generator var installerad.

 

Vattnets kraft i Skärvån är orsaken till Marieholms bruks framväxt och utveckling. Turbinen i fabriken är en av endast två kvarvarande turbiner i Skärvån och har därmed ett stort symbolvärde. Den mekaniska verkstaden byggdes 1867. Turbinen som återinvigs har varit i drift länge, drev många maskiner och sysselsatte därmed många arbetare vid bruket. Turbinen är idag också den enda kvarvarande maskinen i verkstaden.

 

Att vi idag har möjlighet att återinviga turbinen beror på det stora arbete Anders Bard, avdelningschef vid SWECO Energuide AB med rötterna i Marieholm, har lagt ner på dokumentation och uppmätningar samt på det arbete som både företag och föreningar och projektets driftsgrupp har lagt ner under restaureringsprocessen.

 

Driftsgruppen och entreprenörerna som arbetat med restaurering och återställande av maskineriet finns på plats.